Argano aliejus ekologiškas pirmo šalto spaudimo, 100 ml

  • Kraunamos nuotraukos
  •  

    Argano aliejus ekologiškas 100% pirmo šalto spaudimo.

    Argano aliejus išgaunamas iš endeminio argano medžio (Argania spinosa) riešutų branduolių.

    Šis reliktinis medis, išlikęs nuo terciaro eros, yra puikiai prisitaikęs prie sauso šiaurės vakarų Maroko klimato. Šios šeimos rūšys kadaise augo visoje Šiaurės Afrikoje, o dabar yra saugomos UNESCO. Arganerie biosferos rezervatas užima Afrikoje, o dabar yra saugomos UNESCO. Arganerie biosferos rezervatas užima per 2,5 mln. ha plotą (nuo Atlanto kalnų iki vandenyno). Argano aliejus lieka vienu rečiausių aliejų pasaulyje dėl mažo ir labai specifinio paplitimo arealo.

    Apie argano medį pirmasis pranešė tyrinėtojas Leo Africanus 1510 m. Į Amsterdamą atvežtą augalą, nuo 1711 m. Badmintone augino ponia Beaufort. Tačiau dar prieš šimtmečius berberai rinko ožkų, kurios karstosi po argano medžius, nesuvirškintus argano riešutus. Tada jų branduoliai būdavo sugrūdami ir spaudžiamas aliejus, kurį naudodavo maisto ruošimui ir kosmetikai. Aliejus buvo pardavinėjamas iki atvykstant finikiečiams, tačiau pamažu argano medžiai ėmė nykti. Nors ir gyvena iki 200 m., tačiau jie buvo žalojami gausėjančių ožkų, kurių vietiniai vis daugiau augino dėl vilnos.

    Dabar Tiouto kooperatyve berberų moterys sėdi ant žemės, tarp jų kelių grubūs stačiakampiai akmenys, ant kurių riešutai skaldomi apvaliais akmenimis.

    Kiekvienas riešutas turi 1-3 branduolius, panašius į migdolus. Branduoliai nežymiai pakaitinami, kas suteikia specifinį skonį. Vieno litro aliejaus paruošimas trunka kelias dienas ir jam sunaudojama apie 32 kg vaisių – maždaug metinis vieno medžio derlius. Pasklido tikėjimas, kad jis padeda nuo senėjimo.

    Tiouto kooperatyvas per metus pagamina apie 5 tūkst. 250 ml talpos maistui tinkamo aliejaus. Toks butelis parduodamas maždaug po 30 dolerių. Jo galima įsigyti tiek pačiame kooperatyve, tiek artimame Agadiro mieste.

    Argano aliejuje labai gausu natūralaus tokoferolio (vitamino E), nemažai fenolio ir fenolio rūgšties, karotino, skvaleno, pagrindinių sočiųjų rūgščių. Ir, priklausomai nuo išgavimo būdo, jis mažiau oksiduojasi nei alyvų aliejus.

    Nekaitintas aliejus liaudyje naudojamas odos ligų gydymui ir rado panaudojimą kosmetikos pramonėje.

    Visas argano aliejus gaminamas moterų kooperatyvo, kuris dalijasi pelnu su vietos berberų moterimis ir panaudojamas jų sveikatos apsaugai bei švietimui.